Mirage Toys Group neemt Maxi Toys en Intertoys over

Amsterdam, zaterdag 7 september 2019; Speelgoedketens Maxi Toys en Intertoys, sinds dit voorjaar beide onderdeel van het Portugese investeringsfonds Green Swan, worden verkocht aan Mirage Toys Group B.V., een onderdeel van Mirage Holdings. De transacties zullen geen gevolgen hebben voor de medewerkers van beide ondernemingen.

Intertoys telt 127 eigen winkels en 80 franchisefilialen in Nederland. Na de verkoop van de keten in december 2017 en de doorstart in maart 2019 is de keten sterk gesaneerd tot een gezonde formule met een goede landelijke spreiding van winkels en een webshop. Intertoys heeft circa 1.100 werknemers.

Maxi Toys telt in totaal 200 winkels in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland. Er werken circa 1.250 mensen. Maxi Toys heeft in de voorbije jaren goed stand gehouden in een turbulente speelgoedmarkt. In 2018 werd marktaandeel gewonnen in alle landen. In de eerste zeven maanden van 2019 groeide de geconsolideerde vergelijkbare omzet verder met 6%, duidelijk boven de marktgroei, dankzij stijgende verkopen in de winkels en webshops in Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland. Dit succes is het gevolg van de Europese omnichannel strategie van Maxi Toys. Na de acquisitie door Green Swan heeft Maxi Toys de Bart Smit-winkels in België overgenomen, waardoor het marktaandeel in België is gegroeid.

Nieuwe sterke speler
“Dit is goed nieuws, in de eerste plaats voor alle medewerkers van Intertoys en Maxi Toys, maar zeker ook voor de klanten,” aldus Michiel Witteveen van Mirage Holdings. “Zoals de Amerikanen zeggen: size does matter! Het verschil wordt gemaakt door de bundeling van succesvolle winkels en merken in één groep. Door deze overname ontstaat een sterke speler op de Europese markt die qua schaalgrootte in staat is om bij de inkoop de beste deals te sluiten. Beide speelgoedketens zijn samen goed voor een jaarlijkse omzet van circa EUR 400 miljoen. Hiermee is Mirage Toys Group een nieuwe sterke speler in de Europese speelgoedmarkt die steeds verder consolideert. Als straks de laatste maanden van het jaar aanbreken kunnen we in de winkels van Maxi Toys en Intertoys een geweldig aanbod van speelgoed presenteren. Zowel Sinterklaas als de Kerstman zullen hun ogen uitkijken!”

Financiële details over de transactie worden niet bekend gemaakt. Er zijn geen banken betrokken bij de overname.

Green Swan is van mening dat de nauwe samenwerking tussen Maxi Toys en Intertoys de belangrijkste driver is voor het succes en Mirage Toys Group een goede aandeelhouder is voor beide formules. De bestaande commerciële samenwerking tussen Toys R Us Iberia, een dochter van Green Swan, en Maxi Toys zal na de transactie worden voortgezet.

Financiering
Mirage Toys Group B.V. is een 100% dochtervennootschap van de Nederlandse investeringsmaatschappij Mirage Holdings B.V. Een andere dochter van Mirage Holdings is Mirage Retail Group B.V. waartoe de winkelketens Blokker en Big Bazar behoren.

De overname door Mirage Toys Group is gefinancierd door Mirage Holdings en een aantal private investeerders. Zij hebben de middelen beschikbaar gesteld om de huidige en toekomstige financieringsbehoeften van Maxi Toys en Intertoys te dekken.

Commercieel beleid
De integratie van de eerder overgenomen Bart Smit-winkels in België onder Maxi Toys vlag, en de verdere implementatie van de omnichannel strategie, worden onder leiding van het managementteam van Maxi Toys voortgezet. Hierdoor vergroot Maxi Toys haar netwerk en naamsbekendheid in Vlaanderen en wordt de positie van Maxi Toys in alle actieve markten verder versterkt.

Intertoys blijft zich als grootste Nederlands speelgoedketen richten op het versterken van het omnichannel concept. In de winkelstraat legt de keten van middelgrote speelgoedwinkels de nadruk op beleving. Op internet zet Intertoys in op een toegankelijke webwinkel qua aanbod en prijs. Met het omnichannel concept, en een flexibele strategie om snel in te kunnen spelen op voortdurend veranderende klantbehoeftes, is Intertoys in staat nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te realiseren.

De betrokken ondernemingsraden zijn geïnformeerd. De mededingingsautoriteiten hebben goedkeuring verleend voor de transacties.