Mirage Retail Group goed op koers

Amsterdam, 29 juni 2020 – Vandaag publiceert Mirage Retail Group de jaarcijfers over 2019. De jaarcijfers laten significante verbeteringen zien ten opzichte van vorig jaar en tonen aan dat de ingezette koers richting winstgevendheid succesvol is.

Het nettoresultaat van de groep over 2019 is – € 144 miljoen; een verbetering van € 200 miljoen ten opzichte van vorig jaar en geheel in lijn met het businessplan. De omzet is afgebouwd van € 817 miljoen in 2018 naar € 544 miljoen in 2019 door verkoop van ketens en het sluiten van niet bijdragende winkels. Het eigen vermogen is hersteld naar € 64 miljoen (vorig jaar € 325 miljoen negatief). Mirage Retail Group heeft in het verslagjaar 2019/20 de omvangrijke reorganisatie van het concern afgerond. Na de verkoop van diverse winkelformules in 2017 en 2018 zijn in 2019 de volgende formules verkocht: groothandel en franchiseactiviteiten van De Marskramer (mei), Blokker Far East Ltd. (juni) en groothandel Trend Center (juli). In januari 2020 is overeenstemming bereikt over de verkoop van de activiteiten van Blokker in België en Luxemburg. Na deze verkopen is het concern actief in de huishoudsector met de formules Blokker, Big Bazar (in Nederland en België) en met de jonge Aziatische winkelformule Miniso.

2019 in cijfers
De gerapporteerde EBITDA is met € 92 miljoen verbeterd en uitgekomen op – € 132 miljoen (2018: – € 224 miljoen). Het verlies was ingecalculeerd in het businessplan en wordt deels veroorzaakt door eenmalige kosten. Door deze EBITDA-ontwikkeling bedraagt de netto kasstroom uit operationele activiteiten – € 123 miljoen (2018: – € 208 miljoen). Per saldo is de vrije kasstroom verbeterd en uitgekomen op – €143 miljoen (2018: – € 223 miljoen). In 2019 is € 20 miljoen (2018: € 31 miljoen) geïnvesteerd in vaste activa: in de integratie van distributiecentra, de vervanging van ERP systemen en de verbouwing van winkels. Het balanstotaal ultimo verslagjaar is € 224 miljoen (2018: € 184 miljoen). Het eigen vermogen is gestegen naar € 64 miljoen (2018: – € 325 miljoen). De solvabiliteit bedraagt 28,4% (2018: -2,3%).

Blokker
In 2019 is goede voortgang geboekt bij de uitvoering van de strategie bij Blokker. Dankzij de diverse genomen maatregelen, kostenbesparingen en een positieve omzetontwikkeling is de operationele cashflow van Blokker in het verslagjaar EUR 10 miljoen boven budget afgesloten en is het resultaat sterk verbeterd. De commerciële initiatieven hebben (op vergelijkbare basis) geleid tot hogere bezoekers- en klantaantallen en een toename van de conversie in de winkels. Blokker heeft de ombouw van de 355 eigen winkels naar de nieuwe formule voltooid. De ombouw van 50 franchisewinkels wordt volgens plan in 2020 afgerond. In de assortimentsmix van de winkels is in het verslagjaar het omzetaandeel promotie verminderd en is het assortiment Blokker eigenmerkartikelen opnieuw sterk uitgebreid. Deze maatregelen hebben een positieve invloed gehad op de ontwikkeling van de marge en daarmee het resultaat.

De integratie van distributiecentra (van twee naar één DC) is in 2019 voltooid. Klanten en winkels worden nu vanuit een ‘state-of-the-art’ omnichannel DC in Geldermalsen beleverd. Hierdoor is een verdere kwaliteits- en efficiëntieverbetering en een significante kostenbesparing bereikt. In 2019 is ook een start gemaakt met de vervanging van het ERP systeem. Het nieuwe ERP systeem zal volgens plan begin 2021 volledig operationeel zijn.

Big Bazar
Big Bazar heeft begin 2019 15 filialen overgedragen aan Xenos. In de tweede helft van 2019 zijn 46 Big Bazar winkels geopend. Deze overwegend kleinere winkels hebben het verlies van omzet door de reductie met 15 grotere filialen vrijwel volledig gecompenseerd. Dankzij goed voorraadbeheer en terugdringing van kosten zijn het bedrijfsresultaat en de cashflow in 2019 sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar en van budget. Big Bazar heeft in 2019 de vruchten geplukt van de verdere automatisering in de bevoorrading van de winkels. Het assortiment is opgebouwd uit een aantal ‘werelden’, waarvan personal care, home care en food nog steeds de belangrijkste zijn. Het basisassortiment wordt in toenemende mate aangevuld met partijenhandel.

Miniso
In oktober 2019 heeft Mirage Retail Group de exclusieve franchiserechten van ‘Miniso’ in Nederland verkregen. Deze jonge Aziatische winkelformule opende in 2013 haar eerste winkel in China en telt inmiddels 4.800 winkels in 86 landen. Miniso verkoopt producten vanuit de filosofie goede lifestyle trendy kwaliteitsproducten. Miniso-winkels hebben een assortiment van 2.000 artikelen, waarvan het grootste deel met een prijs onder de 5 euro en met wereldwijd de introductie van 600 à 700 nieuwe artikelen per maand. Miniso heeft eind april 2020 een eerste winkel geopend in winkelcentrum Utrecht Hoog Catharijne. Later dit jaar worden winkels geopend in Eindhoven en Amsterdam.

Corona
Na een goede start van 2020 zijn door de coronacrisis de vaste zekerheden en vanzelfsprekende uitgangspunten als sneeuw voor de zon verdwenen. De snelheid waarmee Nederland en de rest van de wereld verrast en overrompeld werden door het virus was ongekend. De gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op de klanten, medewerkers en dus op de hele organisatie. In de winkels zijn direct beschermende maatregelen genomen voor klanten en medewerkers. In deze periode hebben we gezien dat Nederland ook in tijden van crisis op Blokker blijft vertrouwen. Het productaanbod bij Blokker en Big Bazar blijkt zeer belangrijk te zijn voor miljoenen huishoudens. Zo is de organisatie de eerste moeilijke maanden van de coronacrisis goed doorgekomen, zonder een beroep te doen op steunmaatregelen van de overheden. Zowel leveranciers als verhuurders werden betaald. Dat is, voor een oer-Hollandse onderneming, iets om trots op te zijn.

Ik ben tevreden over het jaar 2019, waarin wij weliswaar een verlies hebben gemaakt, maar onze budgetten en doelstellingen voor het jaar hebben gehaald. Op een aantal gebieden hebben we het zelfs beter gedaan dan we hadden verwacht. Ons eigen vermogen is met € 64 miljoen weer positief en ziet er een stuk gezonder uit dan een jaar eerder. Ik ben dan ook trots op ieders bijdrage hieraan,” aldus Michiel Witteveen, CEO Mirage Retail Group.

Ondanks de coronacrisis hebben wij door de combinatie van een verbeterde conversie, een hoger bonbedrag en een verbeterde brutomarge in de eerste maanden van het boekjaar 2020 ten opzichte van vorig jaar een significant beter resultaat behaald. Wij verwachten dat onze route naar herstel onverminderd gerealiseerd kan worden.” vervolgd Witteveen.

In de tweede helft van 2020 wil Mirage Retail Group de speelgoedketen Intertoys volledig integreren. Intertoys is met 130 winkels en 80 franchisefilialen en 1.100 medewerkers de grootste speelgoedwinkelketen van Nederland.

— Einde persbericht —

Over Mirage Retail Group
Mirage Retail Group (Mirage) is het retailplatform achter vertrouwde en vernieuwende winkelformules Blokker, Big Bazar en Miniso. Mirage wil een positieve impact op de Nederlandse retailmarkt hebben, door met relevante, vernieuwende en toekomstbestendige winkelformules de markt te verrassen. Zo maken wij het dagelijkse leven van onze klanten leuker, makkelijker en duurzamer. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. Voor meer informatie bezoek www.mirageretailgroup.nl.

Over Blokker
Blokker heeft in Nederland een netwerk van 352 eigen filialen, 61 franchise filialen, een webshop en ruim 5.000 werknemers. Blokker is al 124 jaar de voordelige specialist op het gebied van koken, tafelen en huishouden met een breed assortiment huishoudelijke artikelen van onderscheidende merken en vernieuwende producten van kwaliteit tegen een goede prijs. Het hoofdkantoor van Blokker is gevestigd in Amsterdam. Het distributiecentrum van Blokker telt ruim 100.000 m2 en is gevestigd in Geldermalsen.

Over Big Bazar
De discountketen Big Bazar is opgericht in 2007 en heeft ruim 2.000 medewerkers, 150 winkels in Nederland en 11 in België. Klanten kunnen bij Big Bazar voordelig winkelen in een onderscheidende en inspirerende omgeving. De discountformule biedt de klant een breed, actueel en snel wisselend assortiment van duizenden artikelen onder één dak en garandeert de laagste én kleinste prijzen.

Mediacontact

Barbara van der Werf
+31 (0)20 358 9033
media@mirageretailgroup.nl